8 Ocak 2011 Cumartesi

Mağara Dlışları

Mağara dalışları günümüzde hem turistik hemde bilimsel çalışmalar amacı ile sıkça yapılan dalışlardır. Bu dalışlar yüksek risk içeren ve özel teknikler gerektiren dalışlardır.
Mağaralarda yarasa, güvercin, örümcek gibi canlılara rastlanabilir. Bu hayvanlar mağaraya giriş sırasında ürkerek tavandan taş düşmesine neden olabilirler ki bu taşlar dalgıçlar için çok tehlikelidir. Bunun için mağara keşif dalışlarında kask kullanılması gereklidir.
Önemli bir diğer nokta da mağaraya kaç kişinin girebileceğidir. Mağaraya kılavuz halat çekilmeli, bu halat kolayca görülebilecek özellikte olup mağara duvarına sıkı bir şekilde bağlanmalıdır. Mağara dalışlarında normal dalışlardan farklı ekipman kullanmak gerekir. Örneğin mağara tozu denen beyaz renkli ve çok ince olan çamurun havalanmaması için hafif paletler kullanılmalı ve neredeyse hiç palet vurmadan ( eğer mağara çok genişse yumuşak palet vuruşları yapılabilir ) , duvarlara tutunarak ilerlenmelidir. Tutunulacak yerlere dikkatle bakılmalı her hangi bir zararlı canlı bulunmadığı görüldükten sonra tutunmalıdır. Mağara dalışlarında süre kısa tutulmalı, kılavuz çekme işlemi bitene kadar sık aralıklı fakat dolu tüpler kullanılarak dalış tamamlanmalıdır. Bunun için göreve uygun iyi bir iş planı yapılmalıdır. Kullanılacak sualtı fenerlerinde taze ve tam dolu pil kullanılmalı, fazladan bir fener ve kimyasal aydınlatma çubukları da taşınmalıdır.Mağara dalışlarında fazla dalış malzemesi, yapılacak işi engelleyecek, çapariz ihtimalini arttıracaktır.
Karmaşık yapılı mağara dalışlarında eğer buddy kaybedilirse hemen mağara girişine dönülmesi, ilk 3 dakika sonunda buddy ile buluşma gerçekleşmemiş ise yüzeye çıkılarak tekneye haber verilmesi bir ilke haline gelmelidir.
Mağaralarda havalı kısımlar yada bacalar bulunabilir. Bu bölgelerde solunuma uygun olmayan gazlar birikmiş olabilir. Bu nedenle, havalı kısımlardaki hava solunmadan önce ihtiyatla koklanmalı ve temizliğinden emin olduktan sonra soluma yapılmalıdır.
Mağara dalışlarında özel bir dekompresyon tablosu kullanılmaz ancak en iyi yöntem mağara tabanının dip kabul edilip buna göre hesaplama yapılmasıdır. Şüpheli durumlarda emniyet için 3 m'de 3 dakika dekompresyon yapılmalıdır.
 Ülkemiz kıyılarında özellikle ; Mordoğan, Çandarlı Körfezi, Foça - Çeşme arası, Sığacık, Kotan, Bodrum Yarımadası, Anamur - Mersin arası, Üçadalar - Antalya arasında çok sayıda sualtı mağarası bulunur. Bu mağaralarda nesli tükenmekte olan ve ıssız alanları yaşam alanı olarak tercih eden nadir bir memeli türü olan AKDENİZ FOKU bireylerine rastlanabilir. Ancak bu hayvanla karşılaşıldığında mağara sessizce terk edilmeli, hayvan ürkütülmemelidir. Ürkütüldüğü takdirde yavrusunu dahi mağarada bırakarak kaçar ve geri dönmez. Nadide bir deniz memelisi olan bu hayvanın ne kadar değerli olduğu unutulmamalı dalış raporuna bu mağaranın fok tarafından kullanıldığı özellikle yazılmalıdır. Bunun yanısıra ürkütülen hayvanların ne kadar yumuşak karakterli olsalar da saldırabilecekleri unutulmamalıdır.


Emniyetli bir mağara dalışı için
:
a) Dalış yapılacak mağara hakkında bilgi toplanmalı
b) Mağara tanınmıyorsa rehber kullanılmalı
c) Mükemmel bir planlama yapılmalı
d) Güçlü bir aydınlatma tertibatı oluşturulmalı
e) Sağlam bir kılavuz ve arkadaş halatı sistemi kurulmalı
f) Gereğinden fazla ekipman taşınmamalı
g) Dalış süresi ve dekompresyonu iyi hesaplayarak gerekli durumlarda emniyet dekosu yapılmalı
h) Çok gerekmedikçe girinti çıkıntısı bol ve dar olan kısımlara girilmemeli
i) Hafif paletler, fazladan fener ve kask kullanılmalı
j) Çok dalgalı havalarda mağara dalışı yapmamaya dikkat edilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder